koduõlu
koduõlu
Ise pole teinud, aga tean, et
On kaks varianti: kas teha linnasest või maltoosast. Kogused olenevad puntsu(õllevinku) suurusest. Mõned panevad veel viina sisse, et kangemat teha, seda eriti siis, kui vaja kiiresti õlut saada.Maigu pärast pannakse mett.
Üldiselt soovitan sul esimese korra puhul otsida mõni kohalik oldschool õllemeister, kes mõne toobi eest näpunäiteid jagaks sulle:P
On kaks varianti: kas teha linnasest või maltoosast. Kogused olenevad puntsu(õllevinku) suurusest. Mõned panevad veel viina sisse, et kangemat teha, seda eriti siis, kui vaja kiiresti õlut saada.Maigu pärast pannakse mett.
Üldiselt soovitan sul esimese korra puhul otsida mõni kohalik oldschool õllemeister, kes mõne toobi eest näpunäiteid jagaks sulle:P
LIHTSAMAD RETSEPTID
Maltoosast või linnaseekstraktist valmistatud õlled :
1) 2 purki (2 liitrit) maltoosat lahustada 10 liitris keedetud kuumas vees kus on eelnevalt lahustatud 0,7-1 kg suhkrut, lisada 25 g vähese suhkruga hõõrutud ja mõni tund seista lastud pärm. Käärivat virret lasta seista üks ööpäev lahtiselt riidega kaetud õllenõus, seejärel nõu sulgeda ja viia jahedasse keldrisse. Soovi korral võib õlut maitsestada melissi, piparmündi, koriandri või ingveriga. Maitseainetest on soovitav teha kange tee ja lisada see õllevirdele. 2) 2 liitrit maltoosat lahustada 5 liitris keedetud kuumas vees, kus on eelnevalt lahustatud 0,5 kg suhkrut. 5 liitris keedetud ja +45°C jahutatud vees lahustada 0,5 kg mett. Soovi korral võib kuumale veele, milles lahustatakse suhkur, lisada kaks noaotsatäit ingverit.
Lahjem saksapärane hele õlu:
Lahustada l kg linnaseekstrakti ja 0,4 kg suhkrut 24 liitris vees ning virret keeta 5-10 minutit. Virre viia hästi jahedasse ruumi ja jahutada +12-15°C. 150 g humalatele valada 1,8 liitrit vett ja keeta tasasel tulel l tund. Saadud jahtunud tõmmis valada õllevirdele juurde. 50 g presspärmi hõõruda vähese suhkruga läbi ja lisada virdele. Õlut kääritada jahedas +12-15°C temperatuuril lahtiselt 3-4 päeva, seejärel valada õlu ettevaatlikult kummivooliku abil pärmilt pangedesse ja sealt ankrusse, kus kääritada 2-3 päeva.
Meeõlu :
2 liitrit maltoosat lahustada 5 liitris keedetud kuumas vees, kus on eelnevalt lahustatud 0,5 kg suhkrut. 5 liitris keedetud ja 45 kraadini jahutatud vees lahustada 0,5 kg mett. Soovi korral võib kuumale veele, milles lahustatakse suhkur, lisada kaks noaotsatäit ingverit.
Õlut võib valmistada ka 3-liitristes purkides:
15 liitrit keeva vett panna jahtuma. 100 g pärmi, 2-3 sl nisujahu ja 2 kg suhkrut segada omavahel kuivalt ning jätta toatemperatuuril 2 tunniks käärima. Toatemperatuurini jahtunud veele lisada 2 liitrit maltoosat ja pärmi- suhkru segu, hoolikalt segada ja panna kohe 3-liitristesse purkidesse (kokku kuus purki), jättes purgi servast paari sõrmelaiuse vaba ruumi. Purgid kaanetada plastikkaantega nii, et õhk sisse ei pääseks ja jätta ööpäevaks toasooja. Saame paraja naiste õlle. Kui aga soovime kangemat õlut, siis kääritada õlut toatemperatuuril 2-3 päeva ja viia seejärel hästi jahedasse keldrisse või laduda purgid keldri põrandale. Siiski ei tasuks sellist õlut kaua säilitada.
Porter :
Lahustada 1,5 kg linnaseekstrakti 12 liitris vees ja lahust keeta pool tundi. Keetmise ajal lisada humalavirre, mis on valmistatud 75 g huma- latest ja mida on keedetud tasasel tulel ühe liitri veega üks tund. Õllevirre viia hästi jahedasse ruumi ja jahuta- da kiiresti +12°C, lisada 50 g vähese suhkruga hõõru- tud presspärm ja kääritada +12°C juures 6-7 päeva. Edasi toimida nii nagu eelmises juhendis.
Kuivatatud leivast või kaljapulbrist valmistatud õlu :
50 liitri õllevirde valmistamiseks kulub 4 kg (10 pakki) kaljapulbrit või sama kogus kuivatatud heakvaliteedilist rukkileiba. Edukalt võib kasutada ka viljakohvi. Kaljapulber või purustatud kuiv leib asetada suuremasse, 20-30 liitrit mahutavasse anumasse ja valada peale keev vesi, segada. Lasta seista paar tundi. Kopsiku või kulbiga võtta segu pealt ettevaatlikult leotusvedelik ning valada see läbi kurnariide 50 liitrisesse õllenõusse. Järelejäänud paksule valada peale uus kuum vesi, 10-15 liitrit, segada, lasta settida ja valada ka see läbi kurnariide õllenõusse. Protseduuri korrata seni, kuni õllenõu on peaaegu virret täis. 100 g suhkrut ja sama palju pärmi hõõruda ühtlaseks massiks ning lisada toasoojale virdele. 4 kg suhkrut lahustada eraldi 10 liitris virdes. l kg suhkrut annab vees lahustudes 0,6 liitrit mahtu. Maitseained on soovitav lisada kaljapulbrisse. Käärita nagu maltoosast valmistatud õlut.
Inglise õlu (linnaste puudumise korral):
1) 3-3,5 kg otra või sõkaldega kaera kuivatada ahjus üle nii, et see ei muudaks oma värvi ega läheks kõrbe- ma. Ülekuivatatud terad jahvatada jämedaks jahuks, asetada katlasse ja valada peale 15 liitrit +65° C vett, segada hästi läbi ja lasta 3 tundi seista. Võtta vedelik ettevaatlikult pealt ära ja valada see 50-liitrisesse õlle- ankrusse. Saole valada peale 12 liitrit +72° C vett ning 2 tunni möödudes valada ka see ankrusse. Seejärel vala sagule veelkord 12 liitrit vett, aga külma, mida lase seista 1,5 tundi ja vala ka see ankrusse. 15 liitris ankrust võetud virdes lahustada 6 kg suhkrut, lisada 200 g humalaid ja pidevalt segades ajada see katlas keema, filtreerida, jahutada ihutemperatuurini ja lisada 100 g vähese suhkruga hõõrutud presspärmi ning jätta toasooja seisma. Vajaduse korral lisada ankrusse keedetud jahutatud vett nii, et ankur saaks peaaegu virret täis. Kui aktiivne käärimine on lõppemas, viia ankur jahedasse keldrisse ja lasta õllel veel 2-3 päeva lahtiselt käia. Laagerdusaeg üks kuu. 2) 10-12 kg otra või kaera kuivatada ahjus üle ja jahva- tada jämedaks jahuks. Asetada jahu suuremasse katlasse ja valada peale 8 liitrit +65-70°C vett ja segada hooli- kalt läbi, lasta kaane all 3 tundi tõmmata, eemaldada saolt ettevaatlikult vedelik ja valada peale 6 liitrit +70-7 5°C vett ja lasta paar tundi tõmmata. Eemaldada saolt vedelik ja valada peale 6 liitrit külma vett ning jätta nüüd 1,5 tunniks seisma. Kõik kolm tõmmist valada ühte ankrusse kokku. 15 liitris soojas vees lahustada 3 kg mett, lisada 100 g humalaid ja keeta segu 5-10 minutit, jahutada ja segada see odrajahu leotisele juurde. Hõõruda 100 g pärmi vähese suhkruga läbija lisada õllevirdele. Edasi toimida nii nagu eelmises juhendis.
*Retseptid pärinevad Toivo Niibergi raamatust "Koduõlu, kali, siider" sarjast "Targu Talita Raamatukogu" (Maalehe Raamat 1998)
Maltoosast või linnaseekstraktist valmistatud õlled :
1) 2 purki (2 liitrit) maltoosat lahustada 10 liitris keedetud kuumas vees kus on eelnevalt lahustatud 0,7-1 kg suhkrut, lisada 25 g vähese suhkruga hõõrutud ja mõni tund seista lastud pärm. Käärivat virret lasta seista üks ööpäev lahtiselt riidega kaetud õllenõus, seejärel nõu sulgeda ja viia jahedasse keldrisse. Soovi korral võib õlut maitsestada melissi, piparmündi, koriandri või ingveriga. Maitseainetest on soovitav teha kange tee ja lisada see õllevirdele. 2) 2 liitrit maltoosat lahustada 5 liitris keedetud kuumas vees, kus on eelnevalt lahustatud 0,5 kg suhkrut. 5 liitris keedetud ja +45°C jahutatud vees lahustada 0,5 kg mett. Soovi korral võib kuumale veele, milles lahustatakse suhkur, lisada kaks noaotsatäit ingverit.
Lahjem saksapärane hele õlu:
Lahustada l kg linnaseekstrakti ja 0,4 kg suhkrut 24 liitris vees ning virret keeta 5-10 minutit. Virre viia hästi jahedasse ruumi ja jahutada +12-15°C. 150 g humalatele valada 1,8 liitrit vett ja keeta tasasel tulel l tund. Saadud jahtunud tõmmis valada õllevirdele juurde. 50 g presspärmi hõõruda vähese suhkruga läbi ja lisada virdele. Õlut kääritada jahedas +12-15°C temperatuuril lahtiselt 3-4 päeva, seejärel valada õlu ettevaatlikult kummivooliku abil pärmilt pangedesse ja sealt ankrusse, kus kääritada 2-3 päeva.
Meeõlu :
2 liitrit maltoosat lahustada 5 liitris keedetud kuumas vees, kus on eelnevalt lahustatud 0,5 kg suhkrut. 5 liitris keedetud ja 45 kraadini jahutatud vees lahustada 0,5 kg mett. Soovi korral võib kuumale veele, milles lahustatakse suhkur, lisada kaks noaotsatäit ingverit.
Õlut võib valmistada ka 3-liitristes purkides:
15 liitrit keeva vett panna jahtuma. 100 g pärmi, 2-3 sl nisujahu ja 2 kg suhkrut segada omavahel kuivalt ning jätta toatemperatuuril 2 tunniks käärima. Toatemperatuurini jahtunud veele lisada 2 liitrit maltoosat ja pärmi- suhkru segu, hoolikalt segada ja panna kohe 3-liitristesse purkidesse (kokku kuus purki), jättes purgi servast paari sõrmelaiuse vaba ruumi. Purgid kaanetada plastikkaantega nii, et õhk sisse ei pääseks ja jätta ööpäevaks toasooja. Saame paraja naiste õlle. Kui aga soovime kangemat õlut, siis kääritada õlut toatemperatuuril 2-3 päeva ja viia seejärel hästi jahedasse keldrisse või laduda purgid keldri põrandale. Siiski ei tasuks sellist õlut kaua säilitada.
Porter :
Lahustada 1,5 kg linnaseekstrakti 12 liitris vees ja lahust keeta pool tundi. Keetmise ajal lisada humalavirre, mis on valmistatud 75 g huma- latest ja mida on keedetud tasasel tulel ühe liitri veega üks tund. Õllevirre viia hästi jahedasse ruumi ja jahuta- da kiiresti +12°C, lisada 50 g vähese suhkruga hõõru- tud presspärm ja kääritada +12°C juures 6-7 päeva. Edasi toimida nii nagu eelmises juhendis.
Kuivatatud leivast või kaljapulbrist valmistatud õlu :
50 liitri õllevirde valmistamiseks kulub 4 kg (10 pakki) kaljapulbrit või sama kogus kuivatatud heakvaliteedilist rukkileiba. Edukalt võib kasutada ka viljakohvi. Kaljapulber või purustatud kuiv leib asetada suuremasse, 20-30 liitrit mahutavasse anumasse ja valada peale keev vesi, segada. Lasta seista paar tundi. Kopsiku või kulbiga võtta segu pealt ettevaatlikult leotusvedelik ning valada see läbi kurnariide 50 liitrisesse õllenõusse. Järelejäänud paksule valada peale uus kuum vesi, 10-15 liitrit, segada, lasta settida ja valada ka see läbi kurnariide õllenõusse. Protseduuri korrata seni, kuni õllenõu on peaaegu virret täis. 100 g suhkrut ja sama palju pärmi hõõruda ühtlaseks massiks ning lisada toasoojale virdele. 4 kg suhkrut lahustada eraldi 10 liitris virdes. l kg suhkrut annab vees lahustudes 0,6 liitrit mahtu. Maitseained on soovitav lisada kaljapulbrisse. Käärita nagu maltoosast valmistatud õlut.
Inglise õlu (linnaste puudumise korral):
1) 3-3,5 kg otra või sõkaldega kaera kuivatada ahjus üle nii, et see ei muudaks oma värvi ega läheks kõrbe- ma. Ülekuivatatud terad jahvatada jämedaks jahuks, asetada katlasse ja valada peale 15 liitrit +65° C vett, segada hästi läbi ja lasta 3 tundi seista. Võtta vedelik ettevaatlikult pealt ära ja valada see 50-liitrisesse õlle- ankrusse. Saole valada peale 12 liitrit +72° C vett ning 2 tunni möödudes valada ka see ankrusse. Seejärel vala sagule veelkord 12 liitrit vett, aga külma, mida lase seista 1,5 tundi ja vala ka see ankrusse. 15 liitris ankrust võetud virdes lahustada 6 kg suhkrut, lisada 200 g humalaid ja pidevalt segades ajada see katlas keema, filtreerida, jahutada ihutemperatuurini ja lisada 100 g vähese suhkruga hõõrutud presspärmi ning jätta toasooja seisma. Vajaduse korral lisada ankrusse keedetud jahutatud vett nii, et ankur saaks peaaegu virret täis. Kui aktiivne käärimine on lõppemas, viia ankur jahedasse keldrisse ja lasta õllel veel 2-3 päeva lahtiselt käia. Laagerdusaeg üks kuu. 2) 10-12 kg otra või kaera kuivatada ahjus üle ja jahva- tada jämedaks jahuks. Asetada jahu suuremasse katlasse ja valada peale 8 liitrit +65-70°C vett ja segada hooli- kalt läbi, lasta kaane all 3 tundi tõmmata, eemaldada saolt ettevaatlikult vedelik ja valada peale 6 liitrit +70-7 5°C vett ja lasta paar tundi tõmmata. Eemaldada saolt vedelik ja valada peale 6 liitrit külma vett ning jätta nüüd 1,5 tunniks seisma. Kõik kolm tõmmist valada ühte ankrusse kokku. 15 liitris soojas vees lahustada 3 kg mett, lisada 100 g humalaid ja keeta segu 5-10 minutit, jahutada ja segada see odrajahu leotisele juurde. Hõõruda 100 g pärmi vähese suhkruga läbija lisada õllevirdele. Edasi toimida nii nagu eelmises juhendis.
*Retseptid pärinevad Toivo Niibergi raamatust "Koduõlu, kali, siider" sarjast "Targu Talita Raamatukogu" (Maalehe Raamat 1998)
-
iIndy
- Foorumi kasutaja
- Postitusi: 659
- Liitunud: 07 Aug 2005 01:54
- Asukoht: Põhja-Tallinna linnaosa
- Autod: VAZ 21011 -`80 (projekt), Nissan Primera 2,0 TD
- Kontakt:
[quote]Algselt postitas: miki
LIHTSAMAD RETSEPTID
Maltoosast või linnaseekstraktist valmistatud õlled :
1) 2 purki (2 liitrit) maltoosat lahustada 10 liitris keedetud kuumas vees kus on eelnevalt lahustatud 0,7-1 kg suhkrut, lisada 25 g vähese suhkruga hõõrutud ja mõni tund seista lastud pärm.
*********************************************
Praegu müügil olev plastist pudelis maltoosaekstrakti kasutusjuhendis on märgitud teisiti...lahustada 8-10 liitri vee kohta...
Ahsoo...Tuli veel meelde:D,vanasti oli pandud ka sookailu leotist sisse,et õlu ikka uimaseks teeks ja hirmsa peavalu tekitaks (sookail on mingil määral mürgine ja uimastava toimega)
LIHTSAMAD RETSEPTID
Maltoosast või linnaseekstraktist valmistatud õlled :
1) 2 purki (2 liitrit) maltoosat lahustada 10 liitris keedetud kuumas vees kus on eelnevalt lahustatud 0,7-1 kg suhkrut, lisada 25 g vähese suhkruga hõõrutud ja mõni tund seista lastud pärm.
*********************************************
Praegu müügil olev plastist pudelis maltoosaekstrakti kasutusjuhendis on märgitud teisiti...lahustada 8-10 liitri vee kohta...
Ahsoo...Tuli veel meelde:D,vanasti oli pandud ka sookailu leotist sisse,et õlu ikka uimaseks teeks ja hirmsa peavalu tekitaks (sookail on mingil määral mürgine ja uimastava toimega)
Harilik kaliAlgselt postitas: fanatt
aga kui hr. mikil viitsimist on siis võiks siidri ja kalja retseptid ka ülesse riputada:D
Valmistusained
30 l vett
500 g rukkijahu
1 kg rukkilinnaseid
1 kg kuivatatud rukkileiba
750 g suhkrut
10 g pärmi
rosinaid
Valmistusviis
Lase veel keema tõusta. Lisa keevasse vette rukkijahu, rukkilinnased ja kuivatatud rukkileib. Keeda segu korralikult läbi ja jäta jahtuma. Pärast jahtumist kurna. Kurnatud vedelikule lisa suhkur ja vedelikus lahustatud pärm, sega kuni suhkur on sulanud. Jäta ööpäevaks seisma ning seejärel vala kali pudelitesse. Igasse pudelisse lisa 3-5 rosinat ja sulge pudelid õhukindlalt. Hoia jahedas.
Harilik kali
Valmistusained
30 l vett
2,5 kg linnaseid
0,5 kg nisujahu
1 kg suhkrut
10 g pärmi
Valmistusviis
Sega linnased 5 liitri veega ning keeda nõrgal kuumusel pidevalt segades pudruks. Pane puder suuremasse nõusse ja vala peale ülejäänud vesi. Jäta segu ööpäevaks seisma. Seejärel vala vedelik ettevaatlikult, et sade ei seguneks, teise nõusse. Lisa jahu, suhkur ning vedelikus lahustatud pärm ja jäta veelkord ööpäevaks seisma. Vala kali pudelitesse ja sulge õhukindlalt. Hoia jahedas.
Sidrunikali
5 l vett, 300 g suhkrut, veidi kuiva pärmi, 3 sidrunit, 0,5 l elus õlut, rosinaid.
Sega veega suhkur, pärm, sidrunite mahl ja kahe sidruni riivitud koor. Jäta segu ööpäevaks seisma. Seejärel lisa õlu, kurna kohe läbi ning vala pudelitesse. Igasse pudelisse lisa paar rosinat. Hoia pudeleid külili jahedas.
Kasemahlakali
10 l kasemahla, 50 g pärmi.
Kasemahl keeta kangemaks (aurutada osa vett ära). Jahutada, siis lisada pärm ja lasta käärida. Seejärel valada mahl pudelitesse, sulgeda õhukindlalt ja hoida jahedas kohas
Kasemahlakali meega
10 l kasemahla, (3-4 sidrunit), 50 g pärmi, mett või suhkrut, (rosinaid).
Mahlale lisada sidrunimahl, vees lahustatud pärm, mett või suhkrut. Igasse pudelisse panna 2-3 rosinat, siis valada kali pudelitesse. Pudelid sulgeda ja hoida jahedas kohas. Tarvitada mõnepäevase seismise järel.
Meejook ehk mõdu
1,4 kg mett, 50 g pärmi, 10 l vett, (l sidrun).
Mesi ja vesi kuumutada keemiseni, panna sisse sidruniviilud ning jahutada. Siis lisada vees lahustatud pärm ning lasta 2-3 päeva käärida. Seejärel valada pudelitesse, sulgeda õhukindlalt ja asetada hästi jahedasse kohta seisma. Kasutada 5-6 päeva pärast.
-
eEinman1
- Foorumi kasutaja
- Postitusi: 117
- Liitunud: 08 Veebr 2006 12:28
- Asukoht: Tallinn,Nõmme
- Autod: Vaz 2105 PROJEKT
- Kontakt:
Õlutit võimalus teha ka kaljapulbrist
ühe 60. liitrise ankru kohta läks : 8kg. kaljapulbrit
4 pulka kuivpärmi
5kg.suhkrut
Vett
Kõigepealt siis kaljapulber kaheks ööpäevaks (alguses ) kuuma vette likku, pärast kurnata leotis õlleankrusse ,segada pärm suhkruga, lasta paar tunnikest seista, lisada pärmi/suhkru segi ning ülejäänud suhkur
algul jätta õlleankur 24 tunniks lahtiselt toatemperatuuril käima hiljem sulgeda kaas hermeetiliselt ning ankur viia kuskile jahedamasse kohda ( keldrisse,garaazi vms )
Vägijook on joomiskõlblik umbes 3-4 nädalaga
Maitse tavalisest õllest väga erinev kuid niidab nagu vikat
Pidagem siis piiri ning joogise peaga ladarooli ka ronida ei tasu
Et siis nautige
Andres
ühe 60. liitrise ankru kohta läks : 8kg. kaljapulbrit
4 pulka kuivpärmi
5kg.suhkrut
Vett
Kõigepealt siis kaljapulber kaheks ööpäevaks (alguses ) kuuma vette likku, pärast kurnata leotis õlleankrusse ,segada pärm suhkruga, lasta paar tunnikest seista, lisada pärmi/suhkru segi ning ülejäänud suhkur
algul jätta õlleankur 24 tunniks lahtiselt toatemperatuuril käima hiljem sulgeda kaas hermeetiliselt ning ankur viia kuskile jahedamasse kohda ( keldrisse,garaazi vms )
Vägijook on joomiskõlblik umbes 3-4 nädalaga
Maitse tavalisest õllest väga erinev kuid niidab nagu vikat
Pidagem siis piiri ning joogise peaga ladarooli ka ronida ei tasu
Et siis nautige
Andres
-
eEinman1
- Foorumi kasutaja
- Postitusi: 117
- Liitunud: 08 Veebr 2006 12:28
- Asukoht: Tallinn,Nõmme
- Autod: Vaz 2105 PROJEKT
- Kontakt:
nu ma ei tea ... ma lasin seista kuskil 3 ja pool nädalat...ega kanguse üle nuriseda ei saanud jah;DAlgselt postitas: KiwaAlgselt postitas: Einman1
Vägijook on joomiskõlblik umbes 3-4 nädalaga
Minuteada valmib õlle 3-4 päevaga... ise olen sama retsepti järgi teinud ja lasknud vahest isegi ainult 2 päeva seista...
3-4 nädalaga on ta sul peaaegu nagu äädikas juba:D
-
iIndy
- Foorumi kasutaja
- Postitusi: 659
- Liitunud: 07 Aug 2005 01:54
- Asukoht: Põhja-Tallinna linnaosa
- Autod: VAZ 21011 -`80 (projekt), Nissan Primera 2,0 TD
- Kontakt:
...Lugedes neid retsepte siis jah...
Oleneb,millist eesmärki enesele seatakse, kas "pöördesse" ajamist või mõnusat janukustutajat ja seltskonna tuju üleval hoidmiseks tehtavat jooki.
*****
Meenutus Hiiumaa reisilt...
Sai käidud Hiiumaal ekskursioonil, Putkaste mõisas valmistuti pulmapeoks, kased ukse ees ja ämber ukse kõrval...
Eks sai siis meestega juua küsitud kokkade käest...toodi morssi...OK.
Ja siis astub üks naisterahvas mööda ja lausub, et miks te mehed vett joote kui õlleämber siinsamas - noooh . meestel kohe näod rõõmsad ja õllet manustama
Järgmine peatus oli kusagil Emmaste kandis poe juures, nagu uksest välja saime nii nurga taha ja...välja see jook tuli...Linnaseõlu pole teadagi janukustutamiseks mõeldud, eriti kui veel korralik "vunk" sisse aetud...
Aastaid sellest möödunud ,kuid mälestus siiamaani meeles...
P.S. Motamehel on tähed segamini läinud - parska, tegelikult peaks olema praska (puskari lähtematerjal);)
Oleneb,millist eesmärki enesele seatakse, kas "pöördesse" ajamist või mõnusat janukustutajat ja seltskonna tuju üleval hoidmiseks tehtavat jooki.
*****
Meenutus Hiiumaa reisilt...
Sai käidud Hiiumaal ekskursioonil, Putkaste mõisas valmistuti pulmapeoks, kased ukse ees ja ämber ukse kõrval...
Eks sai siis meestega juua küsitud kokkade käest...toodi morssi...OK.
Ja siis astub üks naisterahvas mööda ja lausub, et miks te mehed vett joote kui õlleämber siinsamas - noooh . meestel kohe näod rõõmsad ja õllet manustama
Järgmine peatus oli kusagil Emmaste kandis poe juures, nagu uksest välja saime nii nurga taha ja...välja see jook tuli...Linnaseõlu pole teadagi janukustutamiseks mõeldud, eriti kui veel korralik "vunk" sisse aetud...
Aastaid sellest möödunud ,kuid mälestus siiamaani meeles...
P.S. Motamehel on tähed segamini läinud - parska, tegelikult peaks olema praska (puskari lähtematerjal);)